Endodontie

CE ESTE ENDODONTIA?

Endodontia este o specialitate a stomatologiei care se ocupa cu tratarea si vindecarea bolilor pulpei dentare (nervului) si a ligamentelor de sustinere ale dintelui.

CE ESTE ACELA UN TRATAMENT ENDODONTIC? (TRATAMENT DE CANAL)

Pentru a intelege mai bine ce este acela un tratament endodontic si la ce foloseste este util sa stim cate ceva despre anatomia unui dinte. Dintele sanatos este compus din mai multe straturi. Stratul exterior este compus dintr-o structura dura , numita smalt . Smaltul este sustinut la interior de un strat numit dentina, ce are in centru un tesut moale numit pulpa dentara. Pulpa dentara contine vase de sange, nervi, si tesut conjunctiv ce sunt responsabile de formarea dintelui in cursul eruptiei lui pe arcada. Pulpa dintelui primeste toate substantele necesare unei dezvoltari normale prin vasele de sange ce intra in dinte pe la varful radacinii. Dupa ce dintele si-a incheiat formarea, si tesutul pulpar si-a incheiat rolul. Asta inseamna ca la nevoie putem sa scoatem pulpa (nervul) unui dinte fara ca el sa fie afectat in vre-un fel. Aceasta manevra terapeutica poarta numele de tratament endodontic (tratament de canal).

DE CE AM NEVOIE DE UN TRATAMENT ENDODONTIC?

Tratamentul endodontic este necesar atunci cand pulpa dentara se inflameaza sau se infecteaza de obicei datorita unei carii profunde, a unor obturatii coronare (plombe) intinse, fracturi sau fisuri in smalt, sau ca urmare a unor traumatisme suferite de dinte. In cazul in care nu se intervine la timp durerile se pot agrava, mergandu-se pana la formarea de abcese.

In momentul in care se decide ca este nevoie de tratament endodontic la acel dinte , medicul inlatura pulpa inflamata/infectata, curatind si conformand canalele radiculare, apoi obtureaza etans canalele curatate.

CE ESTE ACEEA O REZECTIE APICALA?

Rezectia apicala (apicoectomia) este o manevra microchirurgicala suplimentara, necesara cand fie nu se pot curata canalele radiculare prin tratamentul endodontic normal, ortograd, datorat existentei unor obstacole existente in canale (instrumente fracturate, blocaje), fie infectia de la varful radacinii nu se vindeca corespunzator dupa un tratament endodontic ortograd. In cele mai multe cazuri nu este nevoie si de apicoectomie, simplul tratament endodontic ortograd asigurand o reusita si o vindecare in peste 90% dintre cazurile tratate.

PROCEDURA DE TRATAMENT DE CANAL (TRATAMENT ENDODONTIC)

Tratamentul endodontic poate fi executat frecvent in una sau doua sedinte si implica urmatorii pasi:

  • Medicul va examina dintele bolnav si apoi se trece la administrarea unui anestezic local. Dupa ce dintele este amortit se “izoleaza” dintele astfel incat sa se evite pe cat posibil contactul cu saliva in timpul tratamentului.
  • Medicul face o deschidere in coroana dentara astfel incat sa permita accesul unor instrumente speciale foarte mici. Aceste instrumente sunt folosite pentru indepartarea pulpei infectate din camera pulpara si pentru curatarea si prepararea canalelor dentare in scopul obturarii lor.
  • Dupa ce spatiul endodontic este curatat si preparat medicul umple canalele cu un material biocompatibil, de obicei un material numit gutaperca. Gutaperca se plaseaza impreuna cu un ciment adeziv pentru a asigura sigilarea completa a canalelor radacinii
  • Dupa terminarea tratamentului endodontic medicii nostrii vor trece la etapa de restaurare a dintelui printr-o coroana dentara sau alta restaurare dentara potrivita situatiei dumneavoastra
  • Daca distructia coroanei este mare se va aplica unul sau mai multi pivoti speciali din fibra de sticla pe canalele dumneavoastra tratate. Acesti pivoti vor consolida dintele facandu-l apt pentru a suporta o restaurare (cel mai adesea o coroana dentara).

CAT MA VA COSTA ACEST TRATAMENT?

Costul tratamentului variaza in functie de complexitatea tratamentului si de numarul de canale ale dintelui. Molarii sunt mult mai dificil de tratat si de obicei costa mai mult. In general, pretul tratamentului endodontic al unui dinte impreuna cu restaurarea de pe acesta este mai ieftina decat daca ati extrage dintele. Un dinte extras trebuie inlocuit cu o punte ( vezi “de ce sa inlocuiesc un dinte lipsa”) sau un implant pentru a restaura functia masticatorie si a preveni migrarea dintilor vecini. Aceste proceduri costa mai mult decat tratametntul endodontic al dintelui si restaurarea acestuia. Deci un tratament de canal va va salva dintele natural dar va va si economisi banii.

TREBUIE SA AM GRIJA IN MOD SPECIAL DE DINTELE TRATAT PE CANALE?

Da, dintele tratat pe canal trebuie menajat pana la momentul restaurarii finale (aplicarea coroanei dentare). Dintele nerestaurat este susceptibil la fractura deci, dupa tratamentul endodontic se va proceda la confectionarea coroanei dentare ( sau a restaurarii finale alese) in cel mai scurt timp. Pana la momentul aplicarii restaurarii trebuie sa aveti o igiena dentara normala (spalat pe dinti, ata dentara si verificari profesionale).

AM UN DINTE TRATAT ENDODONTIC (“CU NERVUL SCOS”) CARE MA DOARE. CE TREBUIE SA FAC?

Marea majoritate a dintilor tratati endodontic nu au probleme pe termen lung si rezista chiar mai mult decat dintii netratati. Totusi auzim destul de des aceasta intrebare la pacientii care au mai avut tratamente vechi pe canal. Cea mai frecventa intrebare este “De ce ma doare daca am nervul scos?”. Raspunsul este simplu. Nu nervul este cel care doare, ci osul si mai precis ligamentul care tine dintele in os. De obicei o noua trauma, o carie adanca care a compromis tratamentul de canal vechi, o fractura dentara sau fractura obturatiei definitive (plomba) pot determina o noua infectie a dintelui. In anumite cazuri se pot descoperi canale accesorii (canale mai mici care pleaca din canalul principal) neobturate la tratamentul anterior.

In Romania multe dintre aceste “situatii” in care pacientii se prezinta cu tratamente de canal vechi, compromise sunt “de inteles” deoarece in anii de dinainte de 1989 materialele si tehnicile aflate la dispozitia medicilor dentisti din tara noastra lasau mult de dorit.

De obicei in aceste cazuri, refacerea tratamentului de canal poate salva dintele. In clinica noastra folosim cele mai noi tehnici materiale si descoperiri ale stiintei medicale moderne pentru a obtine tratamente de canal cu rezultate durabile in timp. In clinica noastra se lucreaza numai cu diga, micromotor endodontic iar obturatiile de canal sunt executate cu un aparat de condensare verticala la cald. Prin aceste tehnici obtinem obturatii de canal ermetice care asigura rezistenta in timp a dintilor tratati.