Ortodontia se refera in general la malpozitie (inghesuiri dentare, dinti rotiti fata de axul normal, dinti situati prea in fata sau prea mult in spate fata de pozitia normala) si la malocluzie(inchiderea incorecta a gurii, ocluzie inversa, supraocluzie, etc.) Toate aceste probleme duc la disfunctionalitatea aparatului maxilar (dureri ale articulatiei temporo-mandibulare, masticatie ingreunata si incorecta) si nu in ultimul rand la un aspect inestetic al zambetului dumneavoastra.
In aceste situatii intervine maiestria medicilor ortodonti, a caror misiune este in primul rand pozitionarea corecta a dintilor pe arcada, urmata apoi de restabilirea laturii estetice. Toate aceste probleme le putem rezolva cu ajutorul aparatului dentar, care poate fi de mai multe tipuri:
- aparat dentar mobil
- aparat dentar fix metalic (contine asa numitele bracket-uri metalice ce se fixeaza pe fetele dintilor)
- aparat dentar fix ceramic (se foloseste in special la adulti deoarece bracket-urile sunt transparente, aproape invizibile)
- aparat dentar incognito(se fixeaza pe interiorul dintilor, nefiind observabil). Se foloseste in special la persoane cu o viata sociala activa, avand avantajul ca poate fi purtat oricand.
Indiferent de tipul de aparat dentar folosit, primul pas este efectuarea unui set de radiografii si modele de studiu.
Astfel se poate pune un diagnostic corect al tipului de anomalie, urmand ca pacientului sa i se comunice durata si costurile exacte ale tratamentului.